13 Şubat 2012 Pazartesi

Woody Allen Külliyatı

   Sinema grubu toplantılarımızda halet-i ruhiyemizi abluka altına alan "Ölüm" teması başlığı altında izlediğimiz üç nefis filmden sonra, yeniden yönetmenden devam etmeye karar verdik ve Woody Allen geldi ansızın akıllarımıza. Bundan sonra takip eden üç postta Woody Allen seçmelerimizin analizlerini naçizane yapmaya çalışacağım. Öncelikle Woody Allen filmografisine çok girmeden, yönetmenin hayat hikayesi hakkında fikir sahibi olabilmek ve ustaya saygı babında, biyografisinden başlamak yerinde olur diye düşünüyorum.
   
      Woody Allen , 1935 New York doğumlu Amerikalı yönetmen, yazar, aktör ve müzisyen.  Gerçek adı Allen Stewart Konigsberg olan Woody Allen, 1 Aralık 1935 tarihinde, Martin Konigsberg ve Nettie Cherry'nin oğlu olarak Brooklyn'de dünyaya geldi. Ünlü yönetmenin sinema macerası, henüz 3 yaşındayken, annesinin kendisini "Pamuk Prenses"i izlemeye götürmesiyle başladı. Bu andan itibaren sinema Allen'ın ikinci evi olmuştu. Çocukluk yıllarında Allen'ın en sevdiği film, Billy Wilder'ın, "Double Indemnity"siydi. 1952 baharında Allan S. Konigsberg ismini Woody Allen olarak değiştirdi. Henüz 16 yaşındayken bir çok yerel gazeteye espriler yazmaya başladı. Utangaç biri olduğundan, arkadaşlarının gazetelerde ismini görmesini istemedi. 1961 ve 1964 yılları arasında stand-up gösteriler yaptı. Bu gösteriler dikkat çekmeyi başarınca, bir sinema filmi için senaryo yazma teklifi aldı. 1965'te ilk film senaryosunu yazdı ve 'What's New Pussycat?' adlı bu filmde oynadı. Senaryonun yapımcıların elinde değişime uğramasından hoşnut kalmayınca, kendi yönetmeyecekse filmlere senaryo yazmama kararı aldı. "Casino Royale" adlı filmde oyuncu olarak bulunduktan sonra eleştirmenlerce beğenilen ilk filmi, “What’s Up Tiger Lily” yi çekti (1966). Sonrasında kariyerinde dönüm noktası olan “Take the Money and Run”ı çekti(1969). Bu filmin ardından, United Artists firması kendisiyle anlaşma yaptı.
    Felsefe öğrencisi Harlene Rosen ile 1954te başlayan ilk evliliği, 1962]’ta sona erdi. Ardından “Bananas” (1971) filminin yıldızlarından Louise Lasser ile 1966 yılında dünya evine girdi ancak bu evlilik pek uzun sürmedi ve çift, 1969’da boşandı. 1970li yıllarda yazdığı “Play It Again, Sam” adlı Broadway oyununda oynattığı Diane Keating ile bir süre beraber oldu ve birlikte “Annie Hall” gibi kariyerindeki en önemli filmlerden birinde ve bir çok projede yer aldılar. 1980li yılların başında 12 yıl sürecek olan birlikteliğine Mia Farrow ile başlayan yönetmen, bu süre içinde 2 çocuk evlat edindi. Sonrasında bunların dışındaki üvey çocuklarından biriyle, Soon-Yi Previn ile olan birlikteliği olay yarattı. Asla baba-kız ilişkisine sahip olmadıklarını iddia eden çift, 1997 yılında evlendi ve 2 çocuk evlat edindiler. 

     Çok erken yaşlarda film çekmeye merak salan Allen, okulu hiç sevmedi ve üniversite eğitimini tamamlamadı. Hicivden yoksun öğretmenleri onun komik yanıtlarına not vermediler ve sonuçta New York üniversitesinden atıldı. Allen, hayatının 30 yılını psikoanalize harcadı. Bu seanslar bazen haftada 3 güne kadar çıktı. Bu deneyimini filmlerinde kullandı ve zaman zaman esprisi konusu yaptı. 15 yaşlarındayken her gün klarnet çalmaya başlayan ünlü yönetmen, bugün halen bu alışkanlığını sürdürmektedir. Woody Allen biyografisi hakkındaki bu bilgiler buradan, daha fazla detay olmalı diyenler için lütfen knock knock!
  Bilindiği üzere anlatmakla bitmez, ama bu postta, içlerinden pek çoğunun senaryosu da kendisine ait olan, Woody Allen filmografisini afiş tadında hazırladım(Filmlerle ilgili detaylı künyeyi görmek için afişlerin yanındaki tarihlere tıklayabilirsiniz). Buyursunlar efendim, başlıyoruz:

60'lar ve 70'ler:


  1966            1967       1971

1972   1973  1975

1977        1978  1979



80'ler:

  1980           1982       1983  
  
1984          1985      1986 

1987        1987    1988

                                  1989                   1989 


90'lar:

 1990            1991    1992

1993         1994    1994

1995         1996    1997

                               1998        1999

2000'ler:

2000        2001       2002


2003         2004 2005


2006       2007     2008

     2009                 

2010'lar:

                2010                              2011


    Woody Allen'ı dallanıp budaklandırmaya fırsat bırakmadan, yönetmen koltuğunda oturduğu haliyle sınırlamayı bloga yaraşır buldum açıkçası. Yoksa dağınıklığı toparlamak babında, Woody Allen'dan bahsederken ayarı tutturmak oldukça güç, filmleri bile toparlayana kadar epey efor sarf ettim, hasıl-ı kelam değdiğini düşünüyorum. Sıklıkla görüşmek üzere...


13 yorum:

AslıASLI dedi ki...

Gerçekten çok emek vermişsin. Çok kapsamlı, çok anlaşılır olmuş.

Şimdi baktımda ben daha çok 1990'lar Woody Allen filmlerini daha iyi biliyormuşum.

Hele filmlerin yanındaki tarihlere tıkladıgımızda verilen bilgiler, çok iyi fikir.

Harikasınız. Çok tskler :)

Unknown dedi ki...

Ben teşekkür ederim Aslı... Gerçeği söylemek gerekirse baya bi yordu beni, ama Woody Allen'dan seçtiğimiz üç filmi analiz etmeden evvel yönetmenin film külliyatına girmemek eksiklik olurdu dedim ve bi hırs yaptım koydum hepsini posta :)

Tekrar Teşekkürler Aslı :)

deeptone dedi ki...

gözdelerimden.

favorilerim ise zelig ve annie hall.
:)

deeptone dedi ki...

bu listede bi eksik var ama.
eskilerden.
take the money and run.
:)

Unknown dedi ki...

Evet evet, hatta sanırım ikinci filmi o... ama dişe dokunur bir afiş ya da görselini bulamadığım için ekleyememiştim farkındalığın çok yüksek, tebrikler! dipnot olarak eklemeye karar vermiştim, sonra nasılsa unutmuşum... Teşekkürler hatırlattığın için, en yakın zamanda ekleyeceğim :)

deeptone dedi ki...

kitap müzik sinema manyağıyım da.
:)

Unknown dedi ki...

benim için de Purple Rose of Cairo çok önemli ve kıymetlidir. Takip eden 3 postta Sırasıyla Annie Hall, The Purple Rose of Cairo ve Midnight in Paris olacak, bilgine :)

Unknown dedi ki...

eğer öyle bir manyaklığın varsa, şu an ucundan bucağından bana da dokundu teşekkürü borç bilirim :)

deeptone dedi ki...

evet biraz hayal filmlerden o. tüm filmleri süper. ama annie hall aman allahım :)

deeptone dedi ki...

ha ha ha dokunsun dokunsun.
:))))
allen iyi bi yazar ve iyi bi müziksiyen aynı zamanda. deli işte.
:)

Unknown dedi ki...

Annie Hall, Woody Allen'i anlamak için baş yapıt zaten.. adamın resmen aynası ve tüm kendi ilişki patolojisini gözler önüne sermiş, ben
çok cüretkarca buldum bu kadar uç özeleştiri yapmasını nefis hatta! neyse detaylıca analiz edeceğim, zevkle... Biraz replik taraması yapacağım önce pek tabii :)

'ofelya dedi ki...

Merhaba :))

Arşivlemeyi çok severim..Sinemayla,müzikle,kitaplarla ilgili...Bu postta benim için arşivleme örneği gibi oldu..Çok hoşuma gitti.

Unknown dedi ki...

OFeLya, hoş geldin :)
Bir şeyler yapıyorum kendi çapımda ve işe yarayacak olmasını duymak beni çok heyecanlandırıyor...
Çok teşekkürler hep beklerim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...